Jonas Fahlbeck Arkitektkontor AB

Meny

Villa Björknäs

Nybyggnad av privat villa på en sluttningstomt vid Glasbrukssjön i Lilla Björknäs, Nacka. Byggrätten begränsades till den nedre delen av tomten och detaljplanen medgav en våning plus källare. Beställaren önskade ett eget uttryck på huset och resultatet blev en byggnad med olika stora volymer som adderats till en helhet och hålls ihop av fasadutformningen och kopplingen till terrängen.

Huvudplanet nås från baksidan via en bred utvändig trappa. Planen är uppbyggd kring en rundgång mellan kök-vardagsrum som är orienterade mot sjön och utsikten, två sovrum mot öster/söder och master bedroom som via några trappsteg upp kragar ut mot vägen med glaspartier över hörn ner mot sjön. Rumshöjderna varierar. Alla rum har glaspartier ner till golv. I mitten en kärna med wc, badrum och öppen spis.

I det nedre planet finns allrum, stort badrum med bastu, tvätt, teknik, förråd och arbetsrum.

Takaltanen nås via trappan vid entrén.

Fotograf: Åke E:son Lindman

9291 0019291 0059291 0079291 010Bygglov-15 Model (1)Bygglov-15 Model (1)Bygglov-15 Model (1)Bygglov-15 Model (1)Bygglov-15 Model (1)fasader1fasader2